2010. január 24., vasárnap

Szombat

A szombati tervem az volt, hogy megnézem a St. Hanshaugen parkot (itt van a kolitól nem messze) és a Frogner-parkot, ahol Vigeland szobrai vannak kiállítva (ez már messzebb van). Az előbbihez el is jutottam, sok gyerek szánkózott ott, és a kutyák is nagyon élvezték a havat. A hó itt teljesen más, mint otthon. Nem latyakosodik, a járdán is inkább homokszerű marad. Sózással nem vacakolnak, nem akarják „megsemmisíteni” a havat (ennyit egyébként sem lehet), kavicsot szórnak rá, és kész. Ettől nem csúszik annyira. Azért a csúszkáló járókelők látványa sem ritka errefelé, fel sem figyelnek rájuk az emberek. A homokos-kicsit kavicsos hó alatt ugyanis vastag jégréteg van…

A Vigelandsanlegget (Frogner-park) felé menet megtaláltam a sulit: a Høgskolen i Oslot. Többször is, mindig egy másik épületet. Ekkor viszont már annyira fáztam, hogy inkább egy pláza felé vettem az irányt, így kötöttem ki a Froger-park helyett ismét a kikötőnél. Eltöltöttem ott egy kis időt, amíg nagyjából felolvadtam. A pláza az Aker Brygge, a régi hajógyár helyén van, ma már ebből semmit sem látni (sajnos...). Az építkezések még folynak, a lakások nagy része már készen van, kávézók nyíltak itt, de a vízhez közelebb építkeznek még. Majd ha már erre jártam, megnéztem a kikötőt esti fényekben is. Nagyon szép volt! Nem túl kivilágított, sok helyen sötét, így a felhők színe nagyon szépen látszott, valahol messzebb fények, a parton és a hajókon.


Eztán a királyi palota (Slottet) felé vettem az irányt. Egy kis dombon van a palota (is), a Nemzeti Színház mögött egy parkban. Őrök vigyázták a palotát, egy-egy kis fabódé előtt álltak, nem voltak túlöltözve. Ennek ellenére nem úgy néztek ki, mint akik fáztak. A palota 1825 és 1848 között épült Károly János király megbízásából, aki még a palota elkészülte előtt meghalt. Az oszlopos főbejárat VII. Håkon király uralkodása alatt épült.

Mikor a plázában tanulmányoztam kicsit az útikönyvet, rájöttem, hogy tegnap láttam a parlamentet. :) A Nemzeti Színházzal szemben található, a két épület között egy kis park és jégpálya van. A parlamentet (Stortinget) E. v. Langlet építette 1861 és 1866 között, a 2. világháború után kibővítették.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése