2010. április 15., csütörtök

Stockholm


A stockholmi kalandunk éjjel kezdődött és éjjel is ért véget - két teljes nappal később. A repcsink kifelé korán reggel indult, ezért kb. két óra alvás után indulhattunk is ki a reptérre, vissza pedig este indultunk, és éjjel érkeztünk. Így két napot tölthettünk Stockholm meghódításával! :)

Stockholm Skavska reptér igazából nem egészen Stockholmban van, hanem egy ici-picit távolabb - úgy 100 kilométernyire, de a városba vezető buszutat nézelődssel és/vagy alvással jól el lehet tölteni, kinek mire van nagyobb igénye.


A belvárosba érve egy fahéjas csigával kísért olcsó (!!!) és fincsi svéd kávé felhörpintése után a városháza felé vettünk az irányt, ami valószínűleg a világ legszebb városházája... (Bár van pár város a világon, ahol még nem jártam, de ennél jobbat kanyarítani tényleg nehéz!) Folyó partján van, kb. négyzetes alaplapú épület belső udvarral és oszlopokkal a folyó felőli oldalán. A kilátás nagyon szép. Tökéletes hely egy városházának, és ezt az épület tervezésekor ki is használták.


Ezután körüljártuk a környező szigeteket, láttunk sok-sok hajót, szép épületeket, a királyi palotát, eredeti svéd néger őröket a palota előtt, teljes mértékben öntöttvasból készült hidat és még sok más szépet... Nekem legjobban az óváros tetszett kis sikátoraival, régi, kicsit düledező színes házaival, kanyargós, macskaköves utcáival. A városban rengeteg az elhagyott, ottfelejtett bicikli, csakúgy, mint Osloban. Az egyik különbség viszont, hogy alacsonyabbak az árak - vettünk is egyből rénszarvaskolbászt, mert hát azt muszáj kipróbálni! Feltankoltam még csokival, sajttal, alapporokkal, levesporokkal... Oslo után Stockholmban minden nagyon olcsó! :) Persze nem ez az egyetlen különbség - igazából Stockholm teljesen más! Nagyváros, nyüzsgő közlekedéssel, de van egy teljesen ellentétes arca is: sok régi épület, rengeteg víz és híd, szép kisutcák... Stockholm egy szuper város, ahová mindenképp érdemes annak elmenni, aki eddig még nem járt ott! ;)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése