2010. február 8., hétfő

Suli

Nagyon gyorsan elröpült az első hét... Nekem úgy tűnik, mintha nagyon rég lett volna hétfő, annyi minden történt azóta, rengeteg az új információ. Sikeresen csoportot váltottam, nem voltam ezzel egyedül, és most már teljesen máshogy néz ki a csoportbeosztás, mint ahogyan azt múlt héten feltettem.

A mi projektünk egy általános iskola hőszivattyújának a vizsgálata. Kicsit rosszabb hatásfokkal dolgozik, mint illene, a mi feladatunk kideríteni, hogy mi a baj. Remélem sikerülni fog.
A tanárok nagyon kedvesek, segítőkészek, és - félreértés ne essék, nem panaszkodni akarok az otthoniakra - kicsit máshogy gondolkodnak a tanár-diák viszonyról, mint azt én eddig megszoktam. Szerintük ők azért vannak, hogy mi okosabbak legyünk. Sok pénzt fektetnek az oktatásba, ha valakinek valami nehezen megy, elmagyarázzák megint, kérdezni bármennyit lehet. Lehet hogy abban az is benne van, hogy mi külföldi diákok vagyunk, nem tudom. Én inkább azt tartom valószínűnek, hogy van elég idejük a diákokkal törődni, mert nincs szükségük másodállásra ahhoz, hogy meg tudjanak élni valahogy...

Ami viszont biztos, hogy azért van, mert mi külföldi diákok vagyunk, az az, hogy az óráknak eddig mindig sokkal hamarabb lett vége, mint ahogy azt az órarendben írták. Tetszik... A lényeget ugyanis elmondta a tanár, mindig ad fel házit, és elmesélte, hogy hogy csináljuk meg. Így ott helyben el is szoktuk kezdeni a házikat, és még így hamarabb értünk haza. :) A többi óra nem biztos, hogy ugyanilyen lesz, de valószínűleg hasonló...

Nekünk, külföldi diákoknak minden péntekre szerveznek valamilyen kulturális programot. Most pénteken szánkózni voltunk, majd megittunk egy forrócsokit itt. A kilátás nagyon szép volt! Ezen az oldalon a Vinter képre kattintva belenézhetsz, hogy milyen szépet láttunk... Látszott az egész város meg a szigetek, a fjord vége is! Nagyon szép volt!


Később majd megyünk a parlamentbe, hajós múzeumba, csokigyárba, egy 10 km-es, három tóban fürdős túrára, és még sok más helyre!

1 megjegyzés:

  1. Nahát. Norvégiában nem szemeteszsákon csúsznak le a hegyrő?:D Okítsd ki őket, Zsófi!;) DD

    VálaszTörlés