2010. május 19., szerda

Május 17


Május 17-e nagy nemzeti ünnepe a norvégoknak, függetlenségüket ünneplik. A királyi család előtt felvonul az összes osloi iskola, ők integetnek a kicsiknek, órákig eltart az egész ceremónia. A sulitól kaptam jegyet a palota előtti állóhelyre, ahonnan mindent jól lehet látni, egy ideig onnan szemléltem az eseményeket. Pár órával később elindultam haza - a fényképezőgépemet otthon hagytam... -, épp próbáltam magam átverekedni a tömegen, mikor a felvonulók között megpillantottam az osztálytársaimat. Nem igazán tartozunk egyik általános iskolához sem, de ezt senki sem kérdezte... :) Csatlakoztam hozzájuk, és nagy büszkén felvonultunk mi is a király előtt! Integetett nekünk, láttam, hogy rám is nézett! Mosolygott és integetett az egész királyi család, nagyon közelről láttuk őket, óriási élmény volt!

Szépen felvonultunk, a menet vége a kikötőnél volt. A városháza előtti tér tele volt emberrel, ennyien nem is laknak Osloban... Teljesen úgy éreztem magam, mint egy átlagos napon Budapesten. :) (Egyébként azóta többször is jártam a kikötőben, és a tömeg megmaradt, úgy látszik az itteniek nagyon szeretik az akerbryggei sétányt.) Itt pihentünk, ettünk-ittunk, hogy újult erővel tombolhassuk végig a délutáni koncertet. Na jó, kicsit túlzás, hogy tomboltunk... Hulla fáradtan ácsorogtunk és vártuk, hogy Alexander Rybak énekeljen. Énekelt. Ügyes, jól tud hegedülni. Este még egyszer hallottuk őt, elénekelte a Fairytale-t, amivel tavaly megnyerte a dalfesztivált. Később ugyanis egy másik koncert is volt ugyanitt, ahol azok a norvég zenészek-énekesek léptek fel, akiknek valami köze volt az Eurovíziós Dalfesztiválhoz. Volt Bobbysocks (3:15-től aranyos kis szám), egy fura kinézetű, hosszú göndör fekete hajú rocker és még sok más (pl. volt ez és ez a dal), akik mikor feltűntek a színpadon, mindenki elkezdett sikítozni... Valószínűleg nagyon ismert művészek, én egy számot sem ismertem. Viszont nagyon jól éreztem magam, szuper volt a zene, ha előbb ismertem volna a dalokat, talán még én is sikítoztam volna. :)

A képek a királyi család honlapjáról vannak. A linkek pedig a Fairytale kivételével azon a koncerten készültek, amin én is ott voltam - az első (na jó, második...) sorban kell keresni, ha valaki meglát, kérem jelezze! :)

1 megjegyzés: