2010. január 29., péntek

Akershus

Akershus

Az utóbbi pár napban kétszer is jártam az Akershusnál (magyarul a várnál). Az erődítmény Norvégia legfontosabb középkori emléke, V. Håkon Magnusson 1300-ban építtette királyi lakhelyül és a tenger felől érkező támodások ellen. 1308-ban vissza is tudták verni a svéd Erik herceg hadseregének támadásait. 1527-ben tűzvész miatt az egész északi szárny elpusztult, IV. Keresztély király építtette újjá reneszánsz stílusban, ekkor épült a déli szárnyon a Kék-torony, az északin pedig a Romering-torony. A következő évszázadokban sokszor raktárként működött, valamint 1941-45-ig voltak itt a németek is, ők kaszárnyának és börtönnek használták. Néhány ágyút hagytak is itt.

Most az egészet hó lepi be, ma esett is a hó (az utóbbi egy-két napban nem esett), nagy hasznát vettem a szuper bakancsomnak, mikor meg kellett mászni a friss hóval belepett hókupacokat. Ilyenkor kicsit süppedősebb, mint máskor. Körbesétálva az Akershust szép kilátás nyílik a kikötőre, az öbölre és a csúnya városházára. A másik oldalán a várost lehet látni, többé-kevésbé... De az annyira egyébként sem érdekes. :)

Egy őr vigyáz a várra, van egy kis fabódéja, előtte áll és nézi, ahogy fényképezem. Aztán mikor elsétálok, fegyverét vállára kapja, és nagy, katonás léptekkel elkezdi körbejárni az egész várat. Szegény kb. egész nap ezt csinálja. Ma -10 fok körül volt, és ő kint állt egész nap, mint ahogy a Slottet előtt is állnak. Szegény katonák... :)

Ma megtudtam, hogy a temető, ami mellett minden nap elsétálok, nem akármilyen temető. A neve Vår Frelsers Gravlund, Megváltónk temető. Itt nyugszik Henrik Ibsen, Bjørnstjerne Bjørnson, Henrik Wergeland és Edvard Munch is. Majd legközelebb megnézem...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése